Ontdek Lagos, Algarve

Restaurants in Lagos

We geven hier wel een overzicht van restaurants in Lagos waar het lekker en gezellig eten is, maar het leukste is toch echt zelf de stad ontdekken: Cantinho Petisco (om de hoek), Mar (prachtig uitzicht), Asinhas (Portugees), Dos Reis (in de stad), Mullens (soms met life muziek), Arribale (vis), O Camilo (vis), Alma Lusa (wat duurder maar soms met fado), Gilberto (visstoof) en in Porto de Mós vis eten in restaurant Campimar Beach.

Huiswijn in Portugal is prima, drink een glaasje sprankelende Vinho Verde op het terras van Café Gil Eanes in het centrum of een glas goede port na het eten.

En voor de lekkerste Pastéis de nata of ijs: Taquelim Gonçalves aan de R.da Porta de Portugal 27 (geopend tot 00:00 uur), hartje centrum.

Strand (Praia)

Praia Dona Ana. Eén van de mooiste stranden van de Algarve is direct voor de deur. Met de goudgele rotsen, het fijne zandstrand en de golven van de oceaan is het een fijne plek om naartoe te gaan. Soms vindt u er de mooiste schelpen. In het hoogseizoen zijn er strandwachters en is een gedeelte afgezet alleen voor zwemmers en is het restaurant Marisol open. Zwemmen is een kwestie van ’even doorkomen’ maar daarna is het fantastisch drijven op de golven.
Andere stranden zijn Meia Praia, een groot goudgeel strand, u kijkt erop uit vanaf het appartement. Het strekt zich uit van Lagos naar Odiáxere, het treinspoor loopt er ook langs. Of Porto de Mos, voorbij Ponta da Piedade, een mooi strand als tussenstop van de wandeling. Surfers zijn hier ook graag vanwege de hoge golven. Vlakbij het centrum van Lagos, naast het oude fort en de kayakverhuur, zijn de stranden Praia da Batata en Praia dos Estudantes met zicht op de ”Roman bridge”. Richting de vuurtoren ligt een nieuwe boardwalk (winter 2022) langs de kliffen, uniek door de ligging en het uitzicht. Via een lange trap komt u op het strand bij O Camilo. Verder zijn er mooie stranden in Luz, Burgau en Salema en het langgerekte strand van Alvor, op zo’n 20km rijden met de auto, naast een natuurgebied.

Wilt u liever met de bus naar sommige stranden? A Onda is de lokale busverbinding en brengt u makkelijk naar bovenstaande stranden of weer terug naar Iberlagos.

Wandelen in de Algarve

Om te beginnen wandelt u eenvoudig naar Ponta da Piedade en in het natuurgebied eromheen. De veilige boardwalk langs de kliffen en de diverse uitzichtpunten geven u mooie fotomomenten. Vlak voor de vuurtoren kunt u naar beneden lopen via lange trappen om tussen de rotsformaties uit te komen. Doorlopen naar Porto de Mos, daar omhoog de klif op en u wandelt zo naar Luz.

Percurso dos Sete Vales Suspensos volgt de kustlijn tussen Vale de Centianes (Carveiro) en Praia da Marinha. U komt langs Farol de Alfanzina, Praia do Carvalho, Gruta da Benagil en Arcos Naturais (dubbele rotsbogen in het water).

Als u met de auto naar Barragem da Bravura rijdt (midden in Odiáxere afslaan) is het fijn wandelen. Deze dam is in de jaren 60 gebouwd, helaas valt er weinig regen in de Algarve, het waterpeil is dan ook erg laag.

Rijdt daarna verder in Serra de Monchique met Foia (905m) en Picota (775m). Hier ligt ook Monchique, een bergstadje met het kuuroord Caldas de Monchique, en beroemd om bronwater (met de paarse dop), u kunt uw lege waterfles vullen met dit geneeskrachtige water.

Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina, het zuidoosten van de Algarve is een prachtig natuurgebied, het uitzicht is fenomenaal. De lange kuststrook tussen Sines (Alentejo) en Burgau (Algarve) is natuurpark om te voorkomen dat deze kust bebouwd zou kunnen worden. Het park (60.000 ha land en bijna 30.000 ha oceaan) is van belang als doortrekgebied en overwinterplaats voor veel vogelsoorten.

De beste tijd om te wandelen is in het voorjaar, dan is de natuur in de Algarve het mooist en zijn de planten vol in bloei. Let op: de kliffen zijn, zeker die zonder ‘boardwalk’ niet ongevaarlijk, dus blijf op de paden.

Attracties/Winkelen

Op loopafstand zit de Spar. InterMarche, Continente en PingoDoce zijn de grotere supermarkten, deze hebben allemaal een apotheek.

Er zijn langs de boulevard boottrips om vanaf het water de kustlijn van de Algarve te zien en dolfijnen te spotten. Ook kunt u kayaks huren om zelf het water op te gaan en de grotten in te varen. Bij Alvor kunt u (les krijgen in) kitesurfen.

Het Forte da Ponta da Bandeira Lagos is ook te bezoeken.

Naast de Igreja de Santo António is het museum Museu Municipal Dr. Jose Formosinho met veel informatie over de neo-litische, Romeinse en islamitische periode, de tijd van de maritieme ontdekkingsreizen en een grote muntencollectie. Na vier jaar renovatie ging het musuem in oktober 2021 weer open.

In Portimão is er het winkelcentrum Aqua, net buiten het centrum en bij Almancil is het grote MarShopping en een outletcenter.

Lagos heeft een dierentuin Zoo de Lagos

Het waterpark Side & Splash in Lagoa heeft glijbanen, zwembaden en waterattracties.

Stadjes van de Algarve

Burgau is een oud vissersplaatsje met vissersboten aan het strand.

Luz is een mooie plaats met een lange wandelboulevard met restaurantjes, en als u richting het oosten loopt wandelt u de kliffen op voor een prachtig uitzicht.

Carveiro heeft een klein strand en een levendig centrum met restaurantjes en winkeltjes. Het is ook bekend als startpunt van wandelroutes.

Sagres ligt op het uiterste westerse puntje van het Europese vasteland. Het Fortaleza de Sagres, de vissershaven en de vuurtoren (Farol) zijn te bezoeken maar de meeste mensen komen hier om te surfen. Blijf wat langer en geniet van de zonsnsondergang. En rijdt u bij Sagres omhoog richting Aljezur dan komt u langs en in een het prachtige natuurgebied en langs de kliffen, hier zijn uitkijkpunten gemaakt.

Silves is de oude hoofstad van de Algarve en heeft diverse monumenten in de stad: een kasteel, stadmuren en een gotische kathedraal.